Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Παρουσίαση προγράμματος 2019

Αγαπητοί φίλοι της μουσικής,

Κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι την έναρξη του 3ου Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» και το φετινό πρόγραμμα αναμένεται συναρπαστικό και πολυποίκιλο! Ταυτόχρονα, το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, οι αναγνωρισμένοι μουσικοί, οι συνεργασίες και τα σύνολα που θα εμφανιστούν, θα καταστήσουν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, παράλληλα με τον τομέα του χορού (βλέπε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας), αναμφισβήτητα και σε καλοκαιρινή μουσική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου.

Το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου με το masterclass «Λυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας» των Άρη Χριστοφέλλη και Παναγιώτη Αδάμ, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Ιουλίου. Στις 3 Ιουλίου θα εμφανιστεί, στα πλαίσια του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και για δεύτερη χρονιά στην Καλαμάτα, η αυστριακή Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων Dabubia.

Στη συνέχεια, το ειδικευμένο στο σύγχρονο ρεπερτόριο και διεθνώς αναγνωρισμένο ελληνικό σύνολο ARTéfacts ensemble θα παρουσιάσει στις 4 Ιουλίου ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά του Στάθη Γυφτάκη.

Την επομένη, 5 Ιουλίου, η Ορχήστρα Πνευστών Οργάνων Dabubia θα εμφανιστεί για μια δεύτερη συναυλία με διαφορετικό πρόγραμμα και με σολίστ τη νέα και ταλαντούχα τσελίστα Cristina Basili, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Στις 6 Ιουλίου οι συμμετέχοντες του masterclass «Λυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας» θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Μερικές μέρες αργότερα, στις 9 Ιουλίου, το φεστιβάλ μας θα δείξει για πρώτη φορά το σινεφιλικό του πρόσωπο με μια συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: η ταινία σύμβολο του εξπρεσιονιστικού κινηματογράφου, “Το εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι” (1919), θα προβληθεί με τη συνοδεία ζωντανής πρωτότυπης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής τουΑρίωνα Γυφτάκη. Η επομένη της σύμπραξης αυτής αποτελεί την ημερομηνία έναρξης των masterclass πιάνου με την Αλεξία Μουζά, βιολιού με τον Felix Froschhammer και βιολοντσέλου με την Indira Rahmatulla, που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 18 Ιουλίου. Τη μέρα αυτή, 10 Ιουλίου, οι Daniel Dascălu, Radu Barabancea, Jamila Garayusifli, Aleksandar Jordanovski και Δημήτρης Λάμπος θα εμφανιστούν στο Studio του Μεγάρου Μουσικής για μια βραδιά μουσικής δωματίου με δύο μαγευτικές συνθέσεις των Debussy και Dvořák, ενώ το επόμενο βράδυ, 11 Ιουλίου, το ευρέως αναγνωρισμένο ντουέτο με τους Άγγελο Λιακάκη (βιολοντσέλο) και Τίτο Γουβέλη (πιάνο) θα μας ταξιδέψει στον κόσμο των ρωσικών συνθέσεων για βιολοντσέλο και πιάνο.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας θα δείξουν το πειραματικό τους πρόσωπο επιχειρώντας να «πλέξουν» τους κόσμους της μουσικής και του οίνου σε μια βραδιά με πολλούς μουσικούς και πολλές… γεύσεις στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Η μεγάλη συναυλία των Αλεξία Μουζά, Felix Froschhammer, Indira Rahmatulla και Ηλία Σδούκου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα γίνει τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες των masterclass πιάνου, βιολιού και βιολοντσέλου θα έχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν πολλές φορές επί σκηνής στην Καλαμάτα κατά τη διάρκεια των masterclass. Τα masterclass θα λήξουν την Πέμπτη 18 Ιούλιου με ένα ρεσιτάλ βιολοντσέλου με τον σπουδαίο ανερχόμενο βιολοντσελίστα Benedict Kloeckner και την αναγνωρισμένη πιανίστα Danae Dörken στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, το οποίο γίνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Με αυτόν τον τρόπο οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας θα παραδώσουν τη σκυτάλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα ξεκινήσει την επομένη, 19 Ιουλίου.

Καθόλου αμελητέα είναι τα μουσικολογικά σεμινάρια και workshop με τους Καίτη Ρωμανού, Αθανασία Κυριακίδου και Riccardo Vaglini, που θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

Τέλος, το συναρπαστικό καλαματιανό μουσικό καλοκαίρι θα κλείσει στα τέλη Αυγούστου με την ελληνοαυστριακή μουσική ακαδημία εγχόρδων «Strings in Motion». Η ακαδημία αυτή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και τηνΑυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα, θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας από 25 με 31 Αυγούστου και οι δύο συναυλίες της ορχήστρας δωματίου και των συνόλων θα κλείσουν το φεστιβάλ στις 29 και 30 Αυγούστου, ενώ στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του φεστιβάλ στις 31 Αυγούστου θα δοθεί και μια συναυλία στο Costa Navarino.

Το πλήρες πρόγραμμα του 2019 μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Αναμένουμε με πολλή χαρά και ανυπομονησία το φετινό φεστιβάλ!

Μην παραμελήσετε, βέβαια, και τις παράλληλες εκδηλώσεις, όπως π.χ. το μεγάλο πάρτι με τους Blues Escape στις 24 Ιουλίου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού!

Με εκτίμηση,

Η ιδρυτική και οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ
Indira Rahmatulla, Καλλιτεχνική Διευθύντρια
Στάθης Γυφτάκης, Επικεφαλής Οικονομικών
Δημήτρης Λάμπος, Υπεύθυνος Παραγωγής