Ξεκινά η «Άνοιξη των Πλήκτρων»

Άνοιξη των πλήκτρων - ΤΕΡΨΙΣ - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ

Η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας διοργανώνουν και φέτος την «Άνοιξη των Πλήκτρων», έναν πολύ πετυχημένο θεσμό πιανιστικών ρεσιτάλ, αλλά και, γενικότερα, συναυλιών με πληκτροφόρα όργανα.

Ο φετινός κύκλος αποτελεί μια σημαντική στιγμή για το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, καθώς είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένος σε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες πιανίστριες, την Νέλλη Σεμιτέκολο, που αποτελεί εδώ και 33 χρόνια τον ακρογωνιαίο λίθο της τάξης Πιάνου του Ωδείου.

Η παρουσία της, η προσωπικότητά της και η ακούραστη προσφορά της, όλα αυτά τα χρόνια, είχε ως αποτέλεσμα η τάξη Πιάνου του Ωδείου να έχει προσφέρει πλήθος σημαντικών πιανιστών, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ο κύκλος και φέτος πραγματοποιείται με τη σημαντική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια και τη στήριξη του Συλλόγου «Τέρψις».

Ο κύκλος ξεκινά το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 21:00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με ένα ρεσιτάλ με τίτλο «In Blue and White», με την Ερατώ Αλακιοζίδου σε συναυλία-παρουσίαση της ομώνυμης δισκογραφικής παραγωγής με έργα Ελλήνων συνθετών. Θα παρουσιαστούν έργα των Γιώργου Κουρουπού, Γιώργου Κουμεντάκη, Ιωσήφ Παπαδάτου, Κώστα Σιέμπη, Καλλιόπης Τσουπάκη, Κώστα Τσούγκρα, Στάθη Γυφτάκη, Γιώργου Κυριακάκη, Αναστάση Φιλιππακόπουλου, Βασίλη Κίτσου, και Ασπασίας Νασοπούλου. ΤΟ CD με τον ομώνυμο τίτλο κυκλοφορεί από την εταιρία Odradek Records και ήδη έχει παρουσιαστεί με εξαιρετική επιτυχία στην Πορτογαλία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ
«ΑΝΟΙΞΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΚΤΡΩΝ»

Στη συνέχεια του κύκλου, την Κυριακή 22 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη Νέλλη Σεμιτέκολο σε μια βραδιά με έργα – σταθμούς του πιανιστικού ρεπερτορίου.
Την Τετάρτη 25 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, θα φιλοξενηθεί ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών πιανίστας Μάνος Κιτσικόπουλος.

Την Κυριακή 29 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ο διαπρεπής πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης θα παρουσιάσει τα πιανιστικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Στην συνέχεια, το Μάιο, κορυφώνεται ο κύκλος αρχικά με μια συναυλία- διάλεξη του πιανίστα Κώστα Γαλάνη, με θέμα την σχέση του Dante με τον F. Liszt, αλλά και με τον Ν. Καζαντζάκη, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας την Τετάρτη 9 Μαΐου. Την Κυριακή 13 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ο Ρώσος πιανίστας και Καθηγηγτής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ιγκόρ Πέτριν, θα παρουσιάσει τις εποχές του χρόνου στα έργα των Tchaikovsky και Rachmaninoff.

Στις 20 Μαΐου, πάλι στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, η καταξιωμένη πιανίστα Ντιάνα Βρανούση θα παρουσιάσει ένα ευφάνταστο πρόγραμμα, με παράλληλο σχολιασμό από τον κριτικό και ιστορικό της μουσικής, Γιώργο Β. Μονεμβασίτη , ενώ την Τετάρτη 23 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, ένας πολύ ταλαντούχος νέος πιανίστας και μαθητής της Νέλλης Σεμιτέκολο, ο Χρήστος Ντανάκας θα αποδώσει έργα του Ρομαντισμού και θα προετοιμάσει τη μεγάλη γιορτή του φετινού κύκλου. Αυτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαΐου, με τίτλο «Short Stories Among Friends», στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου, όπου πρώην μαθητές, φίλοι και συνάδελφοι θα τιμήσουν την Νέλλη Σεμιτέκολο, σε μια συναυλία αφιερωμένη σε αυτήν.

Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες του κύκλου είναι ελεύθερη.